B&W Info nummer 72 - februari 2010

Schalker Fanmeile

De ‘Fanmeile’ was het tijdens het WK 2006 in de speelsteden het verzamelpunt voor de voetbalfans. Inmiddels is er in het staddeel Schalke-Nord min of meer spontaan een heuse ‘Schalke Fanmeile’ ontstaan. Wie vanuit GE-centrum over de Berliner Brücke het stadsdeel Schalke-Nord binnenrijdt - waar in de verte de contouren van onze Donnerhalle zichtbaar worden - begeeft zich onmiddelijk in het hart van de Schalke fangemeenschap. Nu ook de Fan-Ini de overstap waagt zijn alle grote fanorganisaties van Schalke te vinden aan één en dezelfde straat: de “Schalker Fanmeile”.

Als de Fan-Intiative ‘Schalke gegen Rassimus’ eind februari de nieuwe Fan-Landen opent hebben alle grote fanorganisaties, fangroepen en fanvertegenwoordigers van Schalke een eigen onderkomen binnen 04040 meter van elkaar.
Voor de regelmatige deelnemer aan de busreizen even een situatieschets ter herkenning. Rijdend langs de Arena, over de brug over het kanaal passeren we het viaduct onder de A42. Het punt waarop Henny vol trots in de microfoon verkondigd dat in het stadion “aan de rechterzijde Schalke zeven keer landskampioen is geworden”. Daar begint ook de officieuze “Schalker Fanmeile”. De bus parkeert vervolgens naast het viaduct ‘Berliner Brücke’. Het opstappunt voor de rit naar de Arena. Ook het vertrekpunt van de volgende reis langs de ‘Schalker Fanmeile’.
Een groot wit uithangschild aan de gevel leidt naar het verzamelpunt van de Supportersclub: café Anno 1904, het voormalige Haus Kitzhöfer. In januari vorig jaar is de ruim 900 leden tellende interessegemeenschap voor passieve leden van FC Gelsenkirchen-Schalke 1904 e.V. er neergestreken. Een bewuste stap waar een dieper liggende gedachte achter zit.

Sinds langere tijd heerst in alle geledingen van de Schalke fanscene de eensluidende gedachte dat het historische stadsdeel Schalke langzaam sterft. De grond waar in, op en onder onze wortels liggen. Hoge werkloosheidscijfers, steeds meer originele inwoners die wegtrekken, hoge lawaai- en fijnstofoverlast, maar bovenal het links laten liggen van van onze eerbiedwaardige en monumentale Glückauf Kampfbahn door onze club ten gunste van het Schalker Feld rondom de Arena. Dit alles zorgt er voor dat de geboorteplaats van de Schalker Kreisel, de oorsprong van traditie, mythe, verhalen en legenden steeds meer in de vergetelheid raakt. Wie weet er überhaupt nog waar de Schalker Markt precies ligt, op welke plaats het befaamde vooroorlogse clublokaal Thiemeyer stond?
Als deel van de actieve fanscene wil de Supportersclub de negatieve ontwikkelingen een halt toe roepen, zo ver het binnen haar mogelijkheden ligt. De afgelopen maanden is het stadsdeel Schalke-Nord op speeldagen weer het middelpunt geworden van de Schalke fanscene. Met recht mag er gesproken worden van een echte “Schalke Fanmeile”.

Iets verder aan de overkant van de straat is de welbekende Fan-Kneipe Auf Schalke/ Wellhausen de vaste pleisterplaats van BWE. Het Schalker Fanclub Verband resideert hier. Het SFCV is de koepelorgansatie van de ongeveer 1500 officiële fanclubs van Schalke 04.
De Fan-Initiative Schalker gegen Rassismus bestierde 13 jaar lang de Fan-Laden in het centrum van GE. Hoewel het geëngageerde fantrefpunt uniek in zijn soort was, bleek het inmiddels ingehaald door de tijd, de mensen en hun voorstellingen. De Fan-Laden bleek te duur, te weinig zichtbaar en te ver weg van de Schalkefans. Met enige weemoed, maar zeker overtuigd van de nieuwe mogelijkheden maakt de komende weken ook de Fan-Ini de stap naar de officieuze Schalke Fanmeile.
Naast de toegangspoorten van de aloude Glückauf Kampfbahn en aan de Ernst-Kuzorra-Platz is het Vereinsheim van Schalke 04 gesitueerd. Vanaf Haus Bosch vertrekt al jarenlang de vermaarde Bosch-bus naar iedere uitwedstrijd. Egal ob Köln oder Porto, der Bosch-Bus fährt immer!
Het Vereinsheim nam na de Tweede Wereldoorlog de taken over van het platgebombardeerde Haus Thiemeyer verderop in de wijk Schalke. Na de opening van het Parkstadion in 1973 verloor het Vereinsheim steeds meer van de oorspronkelijke functie. Tegenwoordig is het café een gezellig trefpunt voor Schalkefans. Volgens steeds meer BWE’ers kun je er bovendien een prima maaltijd nuttigen.
De meest verguisde fangroep van Schalke is zonder meer de Gelsen Szene. De hooligans vierden onlangs het 30-jarig bestaan. De Gelsen Szene geldt sinds begin jaren tachtig als de één van de grootste en meest gevreesde gangs in het Duitse voetbal. Na een aantal rustige jaren is de groep de laatste jaren weer actief in binnen- en buitenland. De jongens hebben hun eigen kleine onderkomen aan de overkant van het Vereinsheim.
De hoofdtribune van de Glückauf Kampfbahn geniet al enige jaren een monumentale status. In de ruimtes onder de tribune vind je naast de burelen van voetbalclub Teutonia Schalke ook het Schalker Fanprojekt en het honk van de Ultras Gelsenkirchen. Het Fanprojekt was in de jaren negentig één van de eerste instanties die zich full-time bezighield met het begeleiden van de jonge probleemfans. De sociaal-maatschappelijk medewerkers creëerden een aanlooppunt waar jongeren door de week terecht konden voor het bespreken van persoonlijke problemen, maar ook voor begeleiding bij het vinden van een baan. Het Fan-Projekt boekte snel resultaat. Door de begripvolle opstelling lukte de houding van tot dan toe zeer beruchte Schalke-aanhang te milderen.
De Ultras Gelsenkirchen (UGE) kwam bijna tien jaar geleden voort uit enkele losse groeperingen uit de Nordkurve en Block I. Rond de verhuizing naar de Arean verenigden zij zich. De eerste standplaats was Block H aan de zijkant van de Nordkurve. De jeugdige leden beseften goed dat zij niet zo maar het commando over de Nordkurve konden overnemen. Door hun actieve opstelling bij uit- en thuiswedstrijden groeide de groep niet alleen in ledenaantal, maar ook in aanzien. Inmiddels is de UGE de gangmaker op de Nordkurve. Wie de jongens wil leren kennen of in een ongedwongen sfeer voor een fanvriendelijke prijs een biertje wil drinken moet eens gaan kijken achter de hoofdtribune van de Glückauf Kampfbahn.

Alle fangroepen hopen en wensen dat deze ‘Schalke Fanmeile’ zich in de toekomstig langzaam als het aanloopunt voor alle Schalkefans ontwikkelt. Een trefpunt waarmee fans zich kunnen identificeren en die men graag - volledig bewust van de königsblaue traditie en historie - met een open hart frequenteert.
Ook jij kunt bijdragen aan deze geslaagde symbiose tussen het moderne voetbal en het koesteren van de wortels, door voor en/of na de wedstrijden één van de clublokalen te bezoeken voor een versterkende koffie of 04 frisse Veltins, en onderwijl te discusseren over de Schalker fancultuur. Laat een thuiswedstrijd een nog mooiere belevenis worden, ontmoet veel leuke en geïnteresseerde Schalkefans in een omgeving die leeft van de persoonlijke contacten.
Het maakt niet uit bij welke fanorganisatie je bent aangesloten, van welke fanclub je lid bent of dat je nergens bij aangesloten bent, je bent overal van harte welkom! De slogan „Ein neues Zuhause für die Tradition“ moet niet alleen gescandeert worden, maar ook beleeft. Misschien groeit dan weer samen wat samen hoort: de fanszene van onze FC Schalke 04!!!
(met met dank aan Oli4, Supportersclub)